Nieuws: Banken verdubbelen hypotheekwinst

Banken verdubbelen hypotheekwinst(06-08-2014)

Banken hebben het afgelopen half jaar bijna ongemerkt hun winstmarge op hypotheken weten te verdubbelen, dankzij de aanhoudend dalende rente. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Volgens de Eigen Huis Rentebarometer is de gemiddelde overwinst op hypotheken tussen oktober 2013 en mei 2014 gestegen van 0,4 naar 0,8 procentpunt. Voor de populaire 10-jaars vaste rente gold in mei zelfs een extra winstmarge van 1,05 procentpunt. “Hierdoor betalen consumenten bij het afsluiten of herzien van een hypotheek van 200.000 euro maandelijks 175 euro bruto rente te veel”, aldus VEH.

Volgens VEH is er maar één oplossing voor de overwinsten: een goed concurrerende markt. Op de Nederlandse hypotheekmarkt is echter al jaren geen sprake van gezonde concurrentie. Potentiële nieuwkomers op de Nederlandse markt worden ontmoedigd door een aantal toetredingsbarrières.

Daarom heeft Vereniging Eigen Huis minister Dijsselbloem in een brief opgeroepen om de door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) geconstateerde toetredingsbarrières aan te pakken die buitenlandse geldverstrekkers ervaren als zij op de Nederlandse hypotheekmarkt actief willen worden.

Na een periode van dalende marges sinds januari 2013, neemt de overwinst de laatste maanden weer snel toe. Deze toename kan te maken hebben met het feit dat de grote banken hebben aangekondigd dat zij hun marktaandeel op de hypotheekmarkt niet willen vergroten.

Bron: InFinance